Suriname en Diaspora reiken elkaar directe samenwerkingshand

De Surinaamse regering staat open voor communicatie met iedere persoon van Surinaamse afkomst die op de een of andere manier wil samenwerken aan de verdere ontwikkeling van Suriname.

Deze boodschap van minister Andy Rusland van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) is vrijdag met luid applaus in Amsterdam ontvangen. Hij heeft via een Skype-verbinding de aanwezigen toegesproken op het symposium ‘Eén natie, twee landen’ die door Stichting Collectief Overzee Suriname en Surdin is georganiseerd.

De aanwezigen hebben Suriname een 'hand van samenwerking' toegestoken. Rusland sprak over de vele toerismemogelijkheden die het land vooral voor investeerders heeft, zoals in het hotelwezen. Volgens hem groeit toerisme wereldwijd in een snel tempo. Er zijn veel modellen van investeringen die gepleegd kunnen worden, waaronder joint ventures. Zijn ministerie wil het huidige aantal toeristen van jaarlijks 274.000 binnen twee jaar tenminste verdubbelen. Daarvoor zijn er maatregelen in voorbereiding, zoals de instelling van een toerismeraad en de wet toerisme-autoriteit, die bij de Staatsraad in behandeling is.

Een vorm van medewerking die Surinamers in de diaspora kunnen leveren voor de groei van de sector is promotie van het land. Geld, kennis, ervaring en netwerk zijn andere vormen waarop die bijdrage geleverd kan worden. Ook Winston Caldeira, directeur van de Investment and Development Corporation heeft de participanten via Skype toegesproken. Hij zei dat Suriname voor een grote uitdaging staat om duurzame sectoren tot ontwikkeling te brengen. Ook daarin is de bijdrage van de diaspora van belang. Landbouw, bosbouw en visserij zijn enkele sectoren die duurzaam tot ontwikkeling moeten komen.