Nieuw toerismemerk voor Suriname ontwikkeld

Het nieuwe toerismemerk (tourism brand ) voor de vakantiebestemming Suriname is woensdag officieel overhandigd aan minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. Er is bij het bedenken en ontwikkelen van een duidelijke en allesomvatten nationale ‘tourism brand’ rekening gehouden met karakteristieken van het Surinaamse toerismeproduct en de -diensten en de diverse verwachtingen van de stakeholders, zegt de Suriname Tourism Foundation. 

De stakeholders binnen de toerisme-industrie zijn talrijk en verschillend en hebben zelfs concurrerende doelen en verwachtingen. Dit kan een moeilijke branding barrière zijn, wanneer het erop aankomt om een nationale toerismemerk merk te ontwikkelen. De stichting zegt dat om verwarring of onduidelijkheden over deze nieuwe ‘tourism brand’ te voorkomen, er gezorgd zal worden voor een duidelijke communicatie in simpele en consistente taal, over de ratio achter dit toerismemerk.

Suriname heeft 15,3 miljoen hectare bos dat ongeveer 94% van de oppervlakte van het land beslaat. Suriname is op basis van data van de Wereld Bank vastgelegd als ‘groenste land op aarde’. Het toerismemerk sluit goed aan op het duurzaamheidsprogramma van de Wereld Toerisme Organisatie van de VN, zegt de stichting.

De stichting zegt dat haar prioriteiten liggen bij natuurtoerisme. “Wij gaan voor behoud van ‘werelds groenste en meest belangrijke juweel; onze natuur, het Amazone regenwoud.” Er is gekozen voor groen, omdat dit de kleur is van het leven, vernieuwing en natuur en het wordt vaak geassocieerd met groei, harmonie, frisheid, veiligheid, vruchtbaarheid en milieu. De boom symboliseert de groei van de toerismesector in Suriname. Hij staat centraal, omdat deze groei ook ervoor zorgt dat andere sectoren binnen Suriname beginnen te breiden.

Het lanceren van een tourism brand, is in lijn met destination marketing. Het is dus een toerismemerk met bijhorend toerismelogo waar promotie van een vakantiebestemming centraal staat en niet een organisatie of bedrijf.

De stichting erkent het bestaan van afzonderlijke sub brands die de verschillende of enkele bestanddelen van onze toerismeproducten en -diensten promoten. Desbetreffende sub brands, verschillen in promotiedoelen en -strategie. “Nochtans kunnen wij, voor het behalen van een specifieke gezamenlijke marketinginspanning, een aantal van deze sub brands ook bundelen en plaatsen onder de nationale tourism brand. Wij gaan voor uniformiteit en consistentie, waardoor wij onze geregistreerde partners en ook Surinaamse producenten zullen bewegen door middel van diverse online en offline marketing campagnes, om dit nieuwe toerismemerk op hun website, promotiemateriaal, overig communicatiemateriaal en op de verschillende Surinaamse producten mee te nemen”, zegt de stichting.