Palmolieproject West-Suriname niet van de baan

PARAMARIBO - Het oliepalmproject dat in samenwerking met het Indiase Palmoliebedrijf Foods Fats & Fertilizers zal worden uitgevoerd in West-Suriname, gaat door. De Indiase ambassadeur in Suriname Murugean Subashini, zegt in gesprek met de Ware Tijd dat ze onlangs heeft vernomen dat de Surinaamse overheid de gronden voor de start van het project al ter beschikking heeft gesteld. Er moeten nog enkele administratieve zaken in orde worden gemaakt en dan wordt de samenwerkingsovereenkomst afgerond.

De ambassadeur merkt op dat het Indiase bedrijf tweehonderd miljoen US dollar ter beschikking heeft gesteld om de oliepalmindustrie in Suriname tot nieuwe bloei te laten komen. "Dit project zal vierduizend arbeidsplaatsen creëren. Het is dus weer een goede gelegenheid voor India en Suriname om samen te werken." De ambassadeur kijkt verlangend uit naar de uitvoering van het project.

De eerste stappen om de oliepalmindustrie in Suriname weer leven in te blazen, zijn tien jaar geleden gezet, zonder zichtbare resultaten. Het opstarten van een proefproject, waarvoor twee hectare op het oude areaal van Patamacca is aangewezen, verloopt moeizaam. Philip Tjang A Tjoi, voorzitter van de stuurgroep 'Ontwikkeling Palmolie Industrie in Marowijne', zegt dat de uitvoering van het project bij wet is vastgesteld. Hierdoor kunnen bij eventuele vertragingen en wijzigingen binnen het uitvoeringsproces moeilijk beslissingen genomen worden.

Tjang A Tjoi verwacht niet dat er nog vóór de verkiezingen van mei beweging in komt. Er moet bijvoorbeeld nog een milieu-effectenstudie plaatsvinden. Conform de wet heeft het project een duur van 38 jaar. De Surinaamse overheid heeft nog 28 jaar de tijd het project alsnog van de grond te krijgen. "Als het conform de wet was uitgevoerd, was het bedrijf nu al in productie en hadden we waarschijnlijk onze eerste olie al geëxporteerd."

Bron: DWT online
21/01/2015 09:31 - Redactie dWT Online
Palmolieproject West-Suriname niet van de baan